MEDISCH PEDICURE

Voorkom klachten, verhelp problemen en laat goed voor uw voeten zorgen!

KLACHTEN

Praktijk MediPedic is gevestigd aan de Paulus Borstraat 3 te Amersfoort. De praktijk bevindt zich op de 1e verdieping (via een trap bereikbaar)

Als medisch pedicure ben je gespecialiseerd in de verzorging van alle patiënten met risicovoeten. En als geen ander bekend met de risico’s die de verzorging van de kwetsbare voeten van deze patiënten met zich meebrengt. Als gevolg van de Wet Ketenzorg hebben medisch pedicures een plaats gekregen in de integrale voetverzorging van met name patiënten met Diabetes Mellitus. Wettelijke voorschriften bepalen welke zorg de medisch pedicure kan en mag verlenen. Er wordt gewerkt volgens vastgestelde richtlijnen en er is intensieve samenwerking met huisartsen, podotherapeuten en andere zorgaanbieders.

 

Vroegtijdige signalering van symptomen en factoren die een bedreiging kunnen zijn voor de gezondheid van de voet behoren tot de taken van de medisch pedicure. Met een medische pedicurebehandeling kunnen klachten en problemen verlicht of verholpen worden. Bij twijfel is de medisch pedicure verplicht cliënten te verwijzen naar de huisarts.

Diabetes Mellitus

Reumatische voet

Oncologische voet

Ingroeiende nagel

Schimmelnagels

Sportvoeten

Klachten waarvoor een orthese oplossing biedt

Klachten waarvoor een nagelreparatie oplossing biedt

Wratten

Voetzorg bij diabetespatiënten vereist extra zorg. Zij hebben namelijk een grotere kans op het krijgen van complicaties aan de voeten. Regelmatige controle en behandeling kan ernstige gevolgen voorkomen. Bij deze patiënten zijn de voeten vaak extra kwetsbaar omdat de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen, het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen, wondjes niet snel of niet meer genezen, de voeten van stand kunnen veranderen.

 

Voor mensen met Diabetes Mellitus is het dus noodzakelijk om de voeten regelmatig professioneel te laten verzorgen. En door middel van een vakkundige voetscreening en voetverzorging kunnen problemen in een vroeg stadium herkend worden.

Reuma kent een grillig verloop met pijn en eventuele ontstekingen in de gewrichten. De voeten zijn daarbij vaak extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standsveranderingen. Dat geeft juist te veel of te weinig eeltvorming. Voor mensen met reuma is het dan ook van belang dat de voeten deskundig behandeld worden. Annick Meijer is opgeleid om voeten van mensen met Diabetes Mellitus en Reumatische voet zorgvuldig en adequaat te onderzoeken en te behandelen.

De ziekte kanker en de behandeling ervan kunnen allerlei voetproblemen met zich meebrengen, zoals het hand-voetsyndroom, de hand-voet-huidreactie, overmatig eelt of nagelaandoeningen. Patiënten bezoeken daarom steeds vaker een voetzorgverlener voor de juiste zorg. De voetzorg voor deze groepen kan niet alleen worden overgelaten aan de podotherapeuten. Goed geschoolde en gespecialiseerde medisch pedicures kunnen zeer goed diverse taken van de podotherapeuten overnemen.

 

Annick is momenteel in opleiding om OVV patiënten te kunnen behandelen.

Een nagelbeugel biedt een permanente oplossing voor het verhelpen van een ingroeiende nagel. Soms is het noodzakelijk de behandeling enige malen te herhalen omdat de nagel veel weerstand biedt. Regelmatige controle is noodzakelijk om tot een goed resultaat te komen.

MediPedic is gecertificeerd om nagel- en huidbiopten af te nemen ter beoordeling op schimmels (schimmeldiagnostiek). Dit biedt de nodige zekerheid op het gebied van huid- en nagelschimmels. Afhankelijk van de uitslag volgt een gerichte behandeling.

 

Schimmelnagels, ook wel kalknagels of mycosenagels genoemd, is een zeer veel voorkomende schimmelinfectie van de teennagels. De infectie zorgt ervoor dat de teennagels dikker worden en gaan verkleuren, vervormen en splijten. Kalk- of schimmelnagels lijken slechts een cosmetisch probleem, toch kunnen – zonder adequate behandeling – de teennagels zo dik worden dat ze tegen de binnenkant van de schoenen drukken met irritatie en pijn als gevolg.

 

Het is de meest voorkomende nagelaandoening bij volwassenen; iedereen kent het fenomeen dan ook wel. De helft van alle nagelaandoeningen bestaat uit schimmelnagels. Teennagels hebben meer kans op besmetting dan vingernagels. De incidentie van schimmelnagels is toegenomen en is gerelateerd aan (ernstige) diabetes, een verzwakt immuunsysteem en toenemende leeftijd. Volwassenen hebben zo'n 30 keer meer kans op schimmelnagels dan kinderen. In feite heeft slechts 2,6% van de kinderen jonger dan 18 jaar last van schimmelnagels, terwijl maar liefst 90% van de ouderen schimmelnagels hebben.

 

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Schimmelnagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Schimmels gedijen goed bij vocht en warmte en beschadigde nagels kunnen gemakkelijk gekoloniseerd worden door schimmels. De schimmel nestelt zich onder de top van de nagel, koloniseert de omgeving en verspreidt zich geleidelijk neerwaarts. Zonder behandeling breidt de schimmel zich in veel gevallen steeds verder uit. In het ergste geval kan de nagel dusdanig aangetast zijn, dat deze afbreekt waardoor de nagel of een gedeelte van de nagel verloren kan gaan.

 

Wat zijn de symptomen?

Bij de meest voorkomende vorm is de geïnfecteerde nagel in eerste instantie geel-wit van kleur en in een later stadium kan deze verkleuren naar ondoorzichtig geel-bruin, waarbij de gehele nagelplaat is aangetast. De nagel verhardt, wordt dik, en raakt verbrokkelt – vooral de rand van de nagel – en wordt bobbelig. De nagel komt op den duur los van het bed en kan geheel of gedeeltelijk loslaten. In sommige gevallen treedt tegelijk een ontsteking van de nagelriem op, paronychia, genaamd. Vaak gaat een schimmelnagel gepaard met voetschimmel, ook zwemmerseczeem genoemd. Klachten van voetschimmel zijn grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, soms met jeuk.

Veel sporters weten niet hoe waardevol een bezoekje aan de pedicure kan zijn. Bij bijna alle sporten spelen de voeten een belangrijke rol. Zijn de voeten niet in vorm, dan bent u zelf ook niet in vorm en zullen uw prestaties niet optimaal zijn. Bovendien neemt de kans op blessures toe! Laat daarom uw voeten regelmatig controleren en/of behandelen. Als pedicure kan Annick Meijer u helpen uw voeten in goede conditie te houden, mogelijke problemen te voorkomen of tijdig te signaleren. Daarnaast kan zij u adviseren over de aanschaf van de juiste sportschoenen en de persoonlijke verzorging van uw voeten.

 

Voorkomende nagel- en huidproblemen bij sportvoeten:

• Blauwe teennagels

• Ingescheurde teennagels

• Kloofvorming aan de hielen

• Overmatig transpireren

• Blaren

• Knobbels aan de voeten

• Een omzwikkende buitenenkel

• Pijn aan de voorvoet

• Overmatig zweten

• Eeltvorming- en of likdoorns onder de voet, op en tussen de tenen

• Hielspoor

Een orthese is een op maat gemaakt siliconenhulpstukje die ontlasting geeft aan het pijnpunt op uw voet. Ortheses kunnen drukontlastend, regulerend, of drukverdelend zijn.

 

Klachten die behandeld kunnen worden m.b.v. een orthese zijn:

• Standverandering van de tenen

• Hallux valgus

• Hallux valgus met ruiterteen

• Weke likdoorns tussen de tenen

• Hamerteen

• Klauwteen

De nagelreparatie (nagelprothese) is een techniek waarbij de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig door een kunstnagel wordt vervangen. Deze zogenaamde nageltechniek kan worden vervaardigd door middel van gel. De nagel voelt heel natuurlijk aan en past perfect bij de natuurlijke nagel.

 

Ook kan de reparatiegel ervoor dienen dat een ingegroeide nagel voorkomen wordt. De nagelwal heeft altijd de neiging om naar de nagel toe te groeien. En op het moment dat deze een geruime tijd ‘nagelvrij’ is, zal deze omhoog komen. Bij het uitgroeien van de nagel is de kans dan groot dat deze gaat ingroeien. Bij het plaatsen van een reparatienagel, stopt dit proces. Een reparatie van de nagel geeft heel goede resultaten bij het corrigeren van teennagels. Uw teennagel kan weer gedeeltelijk of zelfs helemaal gerepareerd of gecorrigeerd worden zodat u weer een mooie esthetisch, goed verzorgde teennagel heeft.

Annick Meijer gebruikt de HTC pen of de cryopen (jet freezing) om wratten effectief te kunnen behandelen. De behandeling is ook zeer geschikt voor kinderen. Zij zijn vaak angstig en durven niet naar de huisarts. De behandeling is niet pijnlijk, en ook is er geen pijn na de behandeling.

 

De voordelen van een behandeling met de HTC pen of Cryopen op een rij:

• Vrijwel pijnloze behandeling (met name voor kinderen een groot voordeel!)

• Directe behandeling is mogelijk

• De huid hoeft niet met een pleister afgeplakt te worden

• Er is zelden sprake van littekenvorming

 

Behandeling met de HTC pen is een algemeen erkende methode voor het behandelen van wratten. Door verbranding vindt weefselbeschadiging plaats, het behandelde huidgedeelte sterft af en wordt vervangen door nieuwe gezonde huid. Er is geen nazorg nodig want er ontstaan geen blaren of wonden.